Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Red Star Line Museum viert 10e verjaardag tijdens feestweekend

Red Starline

Het Red Star Line museum viert zijn tiende verjaardag met een feestweekend op 30 september en 1 oktober. Het belooft alvast een rijkgevuld programma te worden voor families, met verschillende creatieve workshops en een uitbundig dansfeest in de jaren '20 stijl.

Een expo met portretten door fotograaf Koen Broos zet voor elk van de tien jaar dat het museum bestaat één schenker in de kijker.

Het Red Star Line Museum viert zijn tiende verjaardag met een feestweekend. Er komt een gevarieerd programma voor iedereen: een bootjesrace, familiewandelingen, rondleidingen voor families zonder taaldrempels, kleuterrondleidingen en buggytours.

Met vele creatieve workshops zoals 'maak een knuffel’ en ‘blik je toekomst in’, cupcakes versieren, familybags bedrukken en stoepkrijten viert iedereen feest zowel binnen als buiten de muren van het museum. Een wereldbrunch, foodtrucks en drankjes kunnen natuurlijk ook niet ontbreken.

Dansfeest

Op zaterdagavond 30 september worden de kasseien in de loods voor even omgetoverd tot een bruisende dansvloer uit de roaring twenties. Lindy hop, jazz en swing maken er een onvergetelijke avond van vol tijdloze elegantie en opwindende dansmoves. Het grote publiek wordt verwacht in retro-outifts: pluimen, haarbanden en lange handschoenen zijn voor de gelegenheid zeker toegestaan!

Fotogalerij

Het Red Star Line Museum pakt bij zijn tiende verjaardag ook uit met een fotogalerij van fotograaf Koen Broos: hij brengt getuigen en schenkers van objecten en verhalen van het museum in beeld, één schenker voor elk van de tien jaren dat het museum bestaat. Het Red Star Line Museum dankt zijn collectie dan ook aan zijn vele schenkers die zowel historische als hedendaagse objecten en verhalen hebben aangeboden.

Zo wordt Caroline Emmet, de kleindochter van Irving Berlin, geportretteerd omdat zij de piano van haar grootvader aan het museum schonk. Pianist Irving Berlin, componist van onder meer (I’m dreaming of a) White Christmas en Putting on the Ritz, stak op een Red Star Line schip de oceaan over richting Amerika. Daar groeide hij uit tot één van de meest invloedrijke componisten van de 20e eeuw.

Ook hedendaagse schenkers met een actueel migratieverhaal krijgen een plek in de expo. Emzar, die omwille van zijn queer-activisme uit Georgië is moeten vluchten, schonk een vlag van Georgië die hij vaak meenam op LGBTQIA+ betogingen. Emzar werkt momenteel bij het onthaal van Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen. De schenking is voor hem het symbolisch afscheid van een intense periode uit zijn leven.

Participatie

Groepen die het museum een extra warm hart toedragen zoals buurtbewoners, nieuwkomers, kwetsbare groepen voor wie een museumbezoek minder evident is, studenten met het Nederlands als tweede taal en de bredere sector worden uitgenodigd voor een nieuw aanbod op maat.

Met dit gevarieerde feestprogramma richt het Red Star Line Museum zich tot zijn belangrijkste bezoekers, erfgoedgemeenschappen en partners. Speciale erkenning gaat uit naar de mensen die aan de start stonden van het museum en die het de daaropvolgende jaren mee tot een succes maakten.

Tijdens de feestelijkheden zet het museum ook het participatieve luik in de kijker. De persoonlijke betrokkenheid en de actieve deelname van de erfgoedgemeenschappen komen aan bod dankzij de persoonlijke verhalen in de expo.

Er zijn nocturnes en rondleidingen voor Ligo studenten, fietsklassen voor nieuwkomers en in bibliotheek Permeke kunnen mensen tijdens een verhalenlunch in de ‘Heimwee-tuin’ mijmeren over hun herinneringen. Al deze initiatieven zorgen er op een unieke manier voor dat deze speciale doelgroepen nog meer verbonden worden met het museum.

Praktisch

  • Feestweekend 10 jaar Red Star Line Museum
  • 30 september en 1 oktober
  • Tickets en info via de website

Miljoenen mensen, één droom | Red Star Line Museum

Als de muren van het Red Star Line Museum konden spreken, stonden we versteld van hun verhalen. Ze zouden vertellen over hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, over adrenaline en slapeloze nachten, over kinderen die hun familie nareizen en over families die hun kinderen moeten achterlaten. In deze gebouwen vertrokken een eeuw geleden immers 2 miljoen landverhuizers met de boten van de Red Star Line naar Amerika, hun dromen achterna.
 

Willy Yswijn, NNieuws
Bron www/redstarline.be

Red Starline

Deel dit artikel